Wonden en wondverzorging

Wonden zijn er in allerlei soorten en maten. Van een eenvoudige schaafwond tot een open been dat maar niet wil genezen. Van een klein brandwondje tot een nare oncologische wond.

Toch zijn er ook overeenkomsten. Over welke soort wonden we het ook hebben, een wond is altijd een beschadiging van lichaamsweefsel, waarbij de huid is beschadigd en daardoor het onderliggende weefsel niet meer optimaal kan beschermen.

Een wond

Een wond is beschadigd lichaamsweefsel die ontstaat door een ziekte of aandoening of door iets van buitenaf. Bij een wond is de huid beschadigd. Dat betekent dat de huid op die plaats het onderliggende weefsel niet meer optimaal kan beschermen. De huid vormt namelijk een natuurlijke bescherming tegen bacteriën, schimmels, virussen en andere ziekteverwekkers. Als de huid kapot is, kunnen deze naar binnen dringen en een infectie veroorzaken. Een goede wondverzorging is daarom belangrijk om infecties te voorkomen en de kans op littekens te verkleinen.


Wondverzorging

Wondverzorging is bedoeld om een wond zo snel en goed mogelijk te laten genezen. Goede wondverzorging verkleint bovendien de kans op infecties en littekens. Om wondgenezing te ondersteunen en stimuleren, zijn er verschillende soorten wondverzorgings- en verbandmiddelen.  

Wondverzorging omvat echter meer dan het toepassen van wondverzorgings- en verbandhulpmiddelen. Bij een goede wondverzorging staat de cliënt centraal. Alle factoren die kunnen helpen om een situatie te creëren waarin het genezingsproces zo snel mogelijk kan verlopen, vallen onder wondverzorging.

Dat betekent dat ook diagnostiek, behandeling, monitoring en leefstijladviezen allemaal horen bij wondverzorging.