Rode, gele en zwarte wonden

WCS Classificatie

In Nederland wordt veel gewerkt met het classificatiemodel van de Woundcare Consultant Society (WCS). De WCS is een vereniging van deskundigen in wondbehandeling.

Het WCS-model deelt wonden in op kleur:

  • rood (oppervlakkig of diep);
  • geel (oppervlakkig of diep);
  • zwart (met of zonder ontstekingsverschijnselen);
  • gemengde gekleurde wond (kenmerken van de verschillende kleuren).

Hieronder lees je meer over deze indeling in kleuren en waar de behandeling van de verschillende middelen op gericht is.

Het model geeft ook aan bij welke kleur wond welke wondverzorgingsproducten ingezet worden. Hierover lees je meer in het volgende hoofdstuk.

Rode wonden

Een rode wond is een wond die aan het helen is. Een schone wond, zonder bacteriën. Het kan zowel een oppervlakkige als een diepe open wond zijn. Rode wonden hebben vaak geen of weinig wondvocht. Bij de behandeling zal er geprobeerd worden de wond vochtig te maken, zodat deze sneller kan genezen.

De verzorging is verder gericht op het beschermen van het nieuwe weefsel.

Gele wonden

Een gele wond heeft vaak veel wondvocht. Wanneer iemand een gele wond heeft, moet de wond door een arts of verpleegkundige worden beoordeeld, omdat er sprake kan zijn van een ontsteking (pus) en afgestorven weefsel, maar ook van gezond weefsel. Pus en afgestorven weefsel moeten worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten.

Het doel van de behandeling van een gele wond is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat (wondvocht).

Zwarte wonden

Een zwarte wond duidt vaak op afgestorven (necrotisch) weefsel. De wond kan niet genezen zolang dit weefsel aanwezig is. Dit weefsel is een voedingsbodem voor micro-organismen. Het is daarom goed om necrotisch weefsel te verwijderen.

Gemengde gekleurde wonden

Vaak hebben wonden gelijktijdig meerdere kleuren. Bijvoorbeeld een gele wond met wat zwarte plekjes en hier en daar wat doorschemerend rood. Bij gemengd gekleurde wonden is de behandeling gericht op de factoren die het meeste last geven. Het verwijderen van zwart weefsel in de wond krijgt altijd voorrang.