Oncologisch ulcus 

Bij oncologische wonden verloopt de genezing en dus ook de behandeling wat anders. Daarom besteden we hier apart aandacht aan. Oncologisch ulcus is een wond die ontstaat als gevolg van een tumor of metastase (uitzaaiing). Het onderliggende weefsel is kwaadaardig. De wond loopt daardoor niet de normale fasen van wondgenezing door. De behandeling is erop gericht de oorzaak van de wond (de tumor) weg te halen, te verkleinen of groei tegen te gaan. Verder is de behandeling erop gericht het zo comfortabel mogelijk te maken voor de cliënt.

Behandeling van huidmetastasen bij borstkanker

Mevrouw Roseveld heeft huidmetastasen op de borst, als gevolg van borstkanker. De wond heeft zwarte, gele en rode gebieden en ruikt niet prettig. De wond bloedt snel, geeft heel veel wondvocht af en geeft veel jeuk, vooral in de avond. Zij heeft er erg veel last van en het belemmert haar in haar dagelijks functioneren. Het zwarte, dode weefsel kan niet worden weggehaald, omdat de wond te snel bloedt.

Het rode gebied in de wond is wel rood, maar dat betekent niet dat de wond aan het genezen is. Waarschijnlijk is dit tumorweefsel.

Mevrouw haalt bij de apotheek vette gazen. De PH-neutrale crème moet voorkomen dat wondverbandmiddelen aan de wond plakken en de wond gaat bloeden. Tegen de jeuk krijgt mevrouw in de avond promethazine. Om de bacteriën te bestrijden schrijft de dokter lokale antibiotica, metronidazal-gel 1% FNA, 1-3 dd, voor. Koolstofverbandmiddelen moeten het overvloedige wondvocht opvangen. De hoge capaciteit zorgt ervoor dat ook de geur minder wordt.

Rode, gele en zwarte oncologische ulcera

Oncologische ulcera kun je net als de overige wonden naar kleur indelen. De betekenis van de kleur is alleen iets anders. Bij een oncologisch ulcus is het rode weefsel in de wond tumorweefsel en is er niet of nauwelijks sprake van een genezing.

Een geel gekleurde tumorwond wil zeggen dat er bacteriën in de wond zitten, die net als bij andere wonden zorgen voor het ontsteken van de wond.

Zwart weefsel in een wond is necrose, hoewel bij oncologische ulcera de overgang tussen necrotisch weefsel en tumorweefsel niet scherp begrensd is. Bij het weghalen van de necrose bestaat bloedingsgevaar. Daardoor is dit niet altijd mogelijk.

Doel van de behandeling

De behandeling bij oncologische ulcera is gericht op:

  • bevordering van de genezing van het ulcus of voorkomen van de uitbreiding ervan;
  • een maximaal comfort voor de cliënt;
  • de wond er zo toonbaar mogelijk uit te laten zien;
  • het ondersteunen van de cliënt en naasten bij de psychosociale gevolgen van het oncologisch ulcus.


Bij het verstrekken van verbandhulpmaterialen en wondverzorgingsproducten vanuit de apotheek is het belangrijk dat je dat in het achterhoofd houdt. Ga in het gesprek met de cliënt na wat voor hem of haar belangrijk is en wat de apotheek aan extra service kan bieden.

Voeding

Goede voeding speelt een belangrijke rol bij wondverzorging. Bedenk dat 50 tot 60% van de mensen met kanker te maken heeft met ongewenst gewichtsverlies. Wanneer de cliënt niet voldoende eet en drinkt, is dat vaak ook ongunstig voor de genezing van wonden. Er treden dan eerder complicaties op en er is meer kans op klachten. Die klachten kunnen op hun beurt de eetlust weer negatief beïnvloeden. Goed eten en drinken heeft dan een positieve invloed op de genezing.