Behandeling van wonden

Wondverzorging richt zich op het versnellen van het genezingsproces van wonden en het voorkómen van complicaties. Maar hoe loopt het normale genezingsproces? En hoe kun je door goede wondverzorging dit proces versnellen en complicaties voorkomen? Hoewel er veel verschillende soorten wonden zijn, verloopt de wondgenezing in grote lijnen op dezelfde manier. Je leest erover in dit hoofdstuk. Omdat de genezing van brandwonden en oncologisch ulcus wel anders verloopt, wordt hier apart aandacht aan besteed.

Fasen van wondgenezing

De genezing van een wond verloopt volgens een vast patroon. Dit patroon bestaat uit drie fasen die altijd in een vaste volgorde verlopen. In elke fase is het lichaam hard aan het werk om de wond te laten genezen. 

1. Reactiefase
(noodreparatie)

De eerste fase van wondgenezing is de reactiefase. Het lichaam voert eigenlijk een noodreparatie uit.

De reactiefase bestaat weer uit twee fasen: een bloedingsfase en een ontstekingsfase.


2. Regeneratiefase (proliferatiefase)

De regeneratiefase begint als alle bacteriën door het lichaam zijn opgeruimd en de wond schoon is. Het lichaam vervangt de beschadigde huid door nieuw weefsel.


3. Rijpingsfase (remodellering of maturatiefase)

Als de wond dicht is, is het weefsel nog stug en rood en dik. Het weefsel heeft tijd nodig om weer zacht en soepel te worden en dezelfde kleur te krijgen als de huid eromheen. Dat kan een aantal maanden tot twee jaar duren.