Antibacteriële verbanden

Antibacteriële verbandhulpmiddelen omvatten zowel verbanden als producten (zalven en crèmes) met een actieve werking. De verbanden worden gebruikt bij geïnfecteerde wonden.

Als een wond geïnfecteerd is, is het doel van de wondbehandeling het terugdringen van het aantal bacteriën.

Als de infectie is vastgesteld en de behandelaar kiest ervoor om de infectie lokaal te behandelen, is er een scala aan producten beschikbaar.

De antibacteriële werking is gebaseerd op zilver (AG), honing, povidonjodium of PHMB.

Zilververband /AG-verband

Zilververband wordt ook wel AG-verband genoemd. Er is zilver in verwerkt. Zilver heeft een antibacteriële werking en maakt geen onderscheid in bacteriën. Ook resistente bacteriën en schimmels worden aangepakt.

De antibacteriële werking wordt pas actief wanneer het verband in contact komt met wondvocht. Er zijn verschillende soorten zilververbanden op de markt die zich onderscheiden in de hoeveelheid zilverionen die per tijdseenheid wordt afgegeven aan het wondbed.

Het geïmpregneerde zilver zit in verschillende soorten verbanden, zoals schuimverband, hydrovezelverband en verbandmiddel met alginaat.


Honingverbanden

Oplossingen als honing, suiker en suikerpasta binden zich aan water en zorgen er zo voor dat bacteriën watertekort hebben en niet goed kunnen groeien. Daarnaast heeft honing een antibacteriële werking door de aanwezigheid van waterstofperoxide. Dat komt door een enzym dat de bijen toevoegen aan de nectar. Honing heeft daarnaast ook een geurneutraliserende werking en bovendien werkt honing ontstekingsremmend. Hoewel sommige cliënten de toepassing van honing als pijnlijk ervaren, zijn er vrijwel geen bijwerkingen bekend.

Povidonjodium (betadine/inadine)

Povidonjodium is een vorm van jodium die oplosbaar is in water (in plaats van in alcohol). Povidonjodium wordt ook wel verwerkt in geïmpregneerde zalfgazen of in zalf. De werking houdt aan zolang de bruine kleur zichtbaar is. Povidonjodium werkt breedspectrum; het bestrijdt vrijwel alle bacteriën en schimmels.

Povidonjood-zalfgaas is een antiseptische, niet verklevende wondbedekker geïmpregneerd met povidonjodiumzalf. Het verband hecht niet aan de wond. De emulsie lost niet op in het wondvocht. Dit verband is vooral geschikt voor de behandeling van wonden waarbij een infectie ontstaan is of dreigt, of voor het indrogen van wonden.

PHMB

PHMB is een afkorting en staat voor: PolyHexaMethylene Biguanide. Het middel grijpt in op het bacteriële metabolisme, waardoor de bacterie niet langer voedingsstoffen kan opnemen of afvalstoffen kan uitscheiden. Het werkt breedspectrum en is verwerkt in onder andere spoelvloeistoffen, schuimverbanden en gazen.

Aandachtspunten bij de verstrekking

Als een cliënt aangeeft een ontsteking te hebben of je leidt dit af uit wat de cliënt vertelt, en de cliënt wordt hier nog niet voor behandeld, verwijs dan altijd direct door naar de huisarts!