Afsluiting
De meerwaarde van de apotheek

Goede wondverzorging versnelt het genezingsproces of voorkomt complicaties. Dat betekent veel voor cliënten. Hoe kun jij vanuit de apotheek bijdragen aan goede wondverzorging?


  1. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de verschillende verbandhulpmiddelen en hun functie, zodat je het gebruik kunt toelichten.
  2. Bespreek met de cliënt hoe het gebruik bevalt en denk met de cliënt mee als er problemen zijn bij het gebruik of de keuze van middelen.
  3. Zoek als apotheek de samenwerking met andere zorgverleners die betrokken zijn bij wondzorg in de regio. Zo kun je gerichter doorverwijzen en contact opnemen bij onduidelijkheden.
  4. Maakt contact met cliënten die een wond hebben en stel open vragen. Zo krijg je zicht op de zorgvraag.
  5. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de vergoeding van de verbandhulpmiddelen door de zorgverzekeraar, zodat je je cliënt hierover kunt informeren.
  6. Kijk kritisch naar recepten. Klopt het allemaal? Is de B4-code juist gebruikt? Is het ZN-formulier goed ingevuld? Zo help je de cliënt om de vergoedingen te krijgen waar hij recht op heeft en kun je kosten besparen door onnodige uitgiften te voorkomen.
  7. Zorg dat je goed op de hoogte bent hoe wonden thuis het beste behandeld kunnen worden, zodat je bij zelfzorgvragen de juiste producten kunt aanraden, advies kunt geven en door kunt verwijzen als dat nodig is.
  8. Maak contact, toon belangstelling en toon interesse in de cliënt. Zo zorg je ervoor dat cliënten hun verbandhulpmiddelen graag halen in de apotheek!


Een samenvatting van deze cursus vind je hier