Tips om je te blijven ontwikkelen

Hartstikke belangrijk!

Het is (bijna) zover, je gaat werken als apothekersassistent! Je hebt alle kennis om een goede start te maken. En je blijft elke dag bijleren doordat je je kennis in de praktijk toepast, je nieuwe dingen tegenkomt en omdat er snel veel verandert in de wereld van de apotheek. Het is belangrijk voor jou en je werkgever om bewust na te denken over hoe je je kunt blijven ontwikkelen. Om bij te blijven in je vak en te zorgen voor voldoende uitdaging. Het maakt dat je elke dag met plezier naar je werk gaat.

Denk aan leesvoer

Er zijn verschillende vakbladen en nieuwsbrieven waarop je je kunt abonneren. Zoals de SBA nieuwsbrief, de UA en Het Apotheekteam. Abonneer je en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in jouw vakgebied!

Like social media accounts over het vak

De SBA kun je volgen op Facebook (SBAapotheek), meld je dan gelijk ook aan bij de Facebook community (Apoassistent) en LinkedIn.

Volg regelmatig een cursus...

...over onderwerpen uit jouw vakgebied. Je kunt bij de SBA kiezen uit heel veel cursussen. Zowel over farmaceutisch inhoudelijke onderwerpen als over communicatie aan de balie. Bekijk alle cursussen die je via de SBA kunt volgen. Bespreek met je leidinggevende wat jij graag wilt doen.

Als ik het kan, kan jij het leren!

Leer van je collega’s en zij van jou!

Loop eens een uurtje mee met een collega in je apotheek, en zij ook bij jou. Zo leer je van elkaar! Stel ook vragen aan je collega’s en bespreek met elkaar eens de “lastige” praktijksituaties. Dit is heel waardevol en ook hier leer je weer van! Dat heet ‘zelfsturend leren’. Bekijk dit filmpje maar eens.

Specialiseer je!

Wist je dat je je als apothekersassistent kunt specialiseren? Je hebt bijvoorbeeld apothekersassistenten gespecialiseerd in farmaceutische patiëntenzorg (FPZ) of in kwaliteitszorg, of je kunt coördinerend apothekersassistent worden.

Dit heet ontwikkeling in de breedte van je functie. Je kunt je er ook voor kiezen om ‘in de lijn’ door te groeien, bijvoorbeeld als teamleider, farmaceutisch consulent, farmaceutisch manager of farmakundige.

Ook kun je je specialiseren door een project op te pakken in de apotheek, bijvoorbeeld over het thema ouderen of astma/COPD.

Naomi

19 jaar, afgestudeerd in 2019

Bijna een half jaar geleden kon ik aan de slag bij een apotheek, hier in de stad. Mijn eerste baan als apothekersassistent! De eerste weken ben ik ingewerkt door een collega: we stonden samen ingeroosterd; ik liep echt met haar mee. Daarna kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheid en inmiddels werk ik helemaal zelfstandig. Ik merkte dat ik het moeilijk vond, zeker in de piekuren, om een vraag te stellen aan een collega als ik ergens tegenaan liep. Dat heb ik bespreekbaar gemaakt tijdens een functioneringsgesprek. Mijn leidinggevende heeft een fantastische oplossing bedacht: iedere twee weken loop ik nu twee uur stage bij een collega die hier al ruim tien jaar werkt. Haar kan ik dan al mijn vragen stellen. Het geeft mij meer zelfvertrouwen en ik leer ontzettend veel van haar.

Heel veel succes met je eigen ontwikkeling in de apotheek!

Heb je hier nog vragen over, vraag het de SBA!