Gebruiksadviezen en interacties

Inname methotrexaat

Methotrexaat mag niet worden ingenomen met melkproducten, omdat dat de opname vermindert. Twee uur voor en na de inname mogen cliënten daarom geen melkproducten gebruiken.

Alcoholgebruik en roken

Bij een aantal geneesmiddelen, met name de groep DMARD’s, is het onverstandig om alcohol te gebruiken. Bij methotrexaat geldt dat ook, maar dan vóór de dag van inname, gezien de wekelijkse dosering. Alcoholgebruik vergroot de kans op leverenzymstoornissen. Roken zorgt voor een verminderde werking van methotrexaat en infliximab (een TNF-alfaremmer). Roken heeft bovendien een negatieve invloed op reumaklachten.

Interactie methotrexaat–cotrimoxazol

Het antibioticum cotrimoxazol en het antibioticum trimethoprim mogen niet worden gebruikt door cliënten die methotrexaat gebruiken.

Reizigersvaccinaties

Als mensen op reis gaan, hebben ze soms reizigersvaccinaties nodig. Sommige vaccins zijn echter levende vaccins, zoals die voor gele koorts. Cliënten die geneesmiddelen gebruiken die de weerstand kunnen verminderen, zoals DMARD’s, kunnen beter geen levende vaccins krijgen. In principe is dit geen bezwaar voor de griepprik.

Zwangerschap en borstvoeding

Zeer veel middelen voor reumatische aandoeningen kunnen niet gebruikt worden bij zwangerschap. Het is daarom belangrijk om daar bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd naar te vragen en het gebruik van een goede anticonceptie te benadrukken. Als er een kinderwens is, kun je cliënten adviseren om dat eerst met een arts te overleggen. Ook borstvoeding geven is bij veel geneesmiddelen een probleem.

Interacties met digoxine

Digoxine in combinatie met sulfasalazine zorgt voor een lagere digoxinespiegel. De combinatie met hydroxychloroquine zorgt voor een hogere digoxinespiegel. Omdat digoxine een smalle therapeutische breedte heeft, moet de bloedspiegel dan vaker gecontroleerd worden.