Ergotherapie

Johanna Smeets:

‘Ik werd door de reumatoloog doorverwezen naar de ergotherapeut. Mijn handen zijn door de reuma vergroeid. Daardoor kon ik bepaalde hobby’s, zoals schilderen, en huishoudelijke taken, zoals stofzuigen en koken, niet goed meer doen. Dat zorgde voor veel frustratie. Met de ergotherapeut heb ik gekeken naar wat ik graag zou willen kunnen, zij heeft me een spalk en een aantal andere hulpmiddelen geadviseerd. Het was erg fijn om zulke praktische oplossingen aangereikt te krijgen, daardoor kan ik nu beter omgaan met mijn beperkingen.’

Reumatische aandoeningen kunnen veel beperkingen geven in het dagelijks functioneren. Zo kan het voor cliënten moeilijk zijn om zich zelfstandig te wassen, aan te kleden en te eten. Verder kunnen beperkingen in de gewrichten lastig zijn bij vervoer (fietsen, autorijden), bij opleiding of werk of bij hobby’s. Voor de kwaliteit van leven van cliënten is het belangrijk om toch een manier te vinden om deze activiteiten weer enigszins te kunnen uitvoeren. Ergotherapie kan daarbij helpen.

'Ik kan nu beter omgaan met mijn beperkingen'

Beperkingen en mogelijke oplossingen

Een ergotherapeut bekijkt welke handelingen in het dagelijks leven moeite kosten voor de cliënt en waardoor dat komt. Daarna kan er samen met de cliënt gekeken worden naar mogelijke oplossingen om beter met de beperkingen om te gaan.

Hulpmiddelen voor medicatie

Het kan voor mensen met reuma lastig zijn om tabletten uit pillenstrips te drukken of om tabletten te breken. Daar is namelijk wel een beetje kracht in de handen voor nodig. Er zijn gelukkig verschillende hulpmiddelen beschikbaar die hierbij kunnen helpen: een tabletsplitter, tabletuitdrukker of tubeknijper. Zijn deze ook bij jou in de apotheek verkrijgbaar?

Je kunt bij een uitgiftegesprek met cliënten met reumatische aandoeningen vragen of ze voldoende kracht in de handen hebben om tubes uit te knijpen of tabletten uit de strip te drukken. Zo kun je eventueel hulpmiddelen adviseren als dat nodig is.

In de hulpmiddelenwijzer kun je meer hulpmiddelen
vinden voor allerlei aandoeningen.