INTRODUCTIE

Rol van de apotheek

In de andere onderdelen van dit e-boek heb je gelezen over verschillende reumatische aandoeningen en de behandeling hiervan. In dit laatste onderdeel zullen we het hebben over de rol van de apotheek. Waar moet je op letten bij het adviseren en uitgeven van geneesmiddelen aan cliënten met reumatische aandoeningen? Kun je zelf al een aantal zaken bedenken?

In dit onderdeel zullen we ook wat aandacht besteden aan andere behandelingen naast de medicamenteuze behandeling van reuma.

Adviezen in de apotheek

In dit onderdeel zullen we verschillende adviezen bespreken die je in de apotheek kunt geven aan mensen met reumatische aandoeningen. Kun je antwoord geven op de volgende vragen?

  • Mag een cliënt methotrexaat innemen met melk?
  • Mag een cliënt de griepprik krijgen bij behandeling met sulfasalazine?
  • Mag een cliënt alcohol drinken bij het gebruik van DMARD’s?
  • Is het veilig om zwanger te worden bij gebruik van geneesmiddelen voor reuma?


Als je het antwoord nog niet weet, is dat geen probleem. In dit onderdeel gaan we verder in op deze vragen.

Andere behandelingen

De behandeling van reuma bestaat niet alleen uit geneesmiddelen. Beweging heeft voor veel mensen met ontstekingsreuma een positief effect op de ontstoken gewrichten. Soms kan een behandeling door een fysiotherapeut hierbij helpen. Ook andere beweeg- en sportprogramma’s voor mensen met reumatische aandoeningen kunnen een positief effect hebben op de klachten. Cliënten die twijfelen of bewegen verstandig voor hen is, kunnen dat het beste bespreken met hun huisarts of reumatoloog.

Een andere behandeling voor reuma is ergotherapie. In het volgende scherm zullen we daar meer aandacht aan besteden.