Behandeling
in grote lijnen

Zoals je in het vorige onderdeel hebt kunnen zien, is er een groot aantal reumatische aandoeningen. De behandeling van deze aandoeningen kunnen erg verschillen. In dit onderdeel zullen we de meest voorgeschreven groepen geneesmiddelen bij verschillende reumatische aandoeningen bespreken. Dat zijn tamelijk veel geneesmiddelen, vandaar dat we hieronder vast een kort overzicht voor je hebben samengesteld.

Ontstekingsremmers

NSAID’s zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen zijn niet alleen pijnstillers maar werken ook ontstekingsremmend. Bij een gewrichtsontsteking (artritis) zal de huisarts vaak eerst NSAID’s voorschrijven.

Corticosteroïden zoals prednisolon werken ook ontstekingsremmend. Ze kunnen ofwel lokaal worden gegeven, met een injectie in het gewricht, ofwel systemisch, in de vorm van tabletten of drank

DMARDs

DMARDs staat voor ‘disease modifying antirheumatic drugs’. De middelen grijpen aan op het afweersysteem. Er zijn twee categorieën DMARDs: de oudere synthetische DMARDs en de nieuwere biologische DMARDs.

Synthetische DMARDs zijn bijvoorbeeld methotrexaat, azathioprine, sulfasalazine of hydroxychloroquine. Biologische DMARD’s zijn bijvoorbeeld TNF-alfaremmers, zoals infliximab (Remicade®) en etanercept (Enbrel®).

Middelen voor jicht

Jicht heeft een wat specifiekere behandeling dan andere vormen van ontstekingsreuma. Voor jicht zijn er twee veel voorgeschreven middelen op de markt, namelijk urinezuurverlagers, zoals allopurinol, en colchicine. Deze middelen werken vaak goed voor jicht, maar hebben ook de nodige bijwerkingen.