Wat is persoonlijke effectiviteit?

Hoe is het Messi gelukt om zo’n fantastische voetballer te worden? Wat maakt Lady Gaga tot een succesvol artiest? En hoe kan het dat Obama erin slaagde de eerste zwarte president van de Verenigde Staten te worden?

Naast de juiste omstandigheden en een flinke dosis geluk, is daar talent voor nodig. Maar daarnaast heeft succes er ook mee te maken dat je in staat bent om je talenten effectief in te zetten. Ofwel; succesvolle mensen blinken vaak uit in persoonlijke effectiviteit.

Of het nu gaat om topsporters, succesvolle ondernemers, invloedrijke politici of beroemde artiesten, zij zijn erin geslaagd hun talenten zo effectief in te zetten, dat zij de top bereikten. Persoonlijke effectiviteit is geen garantie voor succes, maar wel een voorwaarde!

Persoonlijke effectiviteit

Persoonlijke effectiviteit is een manier om je gedrag effectief en doelgericht in te zetten. Mensen zijn het meest effectief als zij dat wat ze graag doen en wat ze goed kunnen, gericht kunnen inzetten om hun doelen te bereiken.

Je krijgt dan meer voor elkaar, je benut je talenten beter én hebt meer plezier in je werk.


Jouw kwaliteiten

Hoe verhoog je jouw persoonlijke effectiviteit? Die vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Want wat voor jouw collega werkt, hoeft niet voor jou de beste manier te zijn. Je moet daarom op zoek naar een aanpak die werkt voor jou.

Persoonlijke effectiviteit draait om jouw persoonlijke kwaliteiten. Hoe kun je die benutten en zo inzetten, dat je dat bereikt wat je graag wilt bereiken? En hoe kun je voorkomen dat je doorslaat in jouw kwaliteit, waardoor je niet meer effectief bent?


Jouw doelen

Wat effectief gedrag is, hangt af van welke doelen je ermee voor ogen hebt. Wil jij graag hogerop en je meer laten gelden, dan vraagt dat om ander gedrag dan als jouw doel is om juist meer rust en balans te vinden.

In je werk in de apotheek is het belangrijk dat je nadenkt over hoe jouw doelen kunnen samenvallen met die van de apotheek. Hoe kun jij jezelf ontwikkelen en daarmee tegelijkertijd bijdragen aan de doelen van de apotheek? Als je dat duidelijk weet te maken, dan zal de apotheek eerder in jou investeren. Zoek dus naar een situatie waar jij én je leidinggevende voordeel van hebben.