Waarom werken aan je persoonlijke effectiviteit?

Werken aan je persoonlijke effectiviteit betekent dat je werkt aan je ontwikkeling. Het leidt tot persoonlijke groei en uiteindelijk ook tot het realiseren van je doelen.

Uit onderzoek blijkt dat je kunnen ontwikkelen voor de meeste medewerkers belangrijker is dan een salarisverhoging.

Meer motivatie en werkplezier

Persoonlijke ontwikkeling, waardering, eigen keuzes kunnen maken en het behalen van successen zijn factoren die bij medewerkers het werkplezier verhogen en daarmee ook de productiviteit. Ook het hebben van voldoende uitdaging, doorgroeimogelijkheden en nieuwe dingen leren dragen bij aan meer productiviteit en betere prestaties.

Het langdurig uitvoeren van steeds dezelfde taken, geen uitdaging hebben en geen zeggenschap over de aanpak van het eigen werk verlagen juist het werkplezier en daarmee de motivatie en de prestaties. Medewerkers worden ontevreden, stralen dat uit naar de cliënten en praten negatiever over het werk. Daarnaast groeit de kans op conflictsituaties.

Problemen oplossen

Je kunt werken aan je persoonlijke effectiviteit als je merkt dat je tegen problemen aanloopt. Je merkt dat je gedrag niet productief is. Je hebt geen plezier meer in je werk. De samenwerking met je collega’s loopt niet soepel. Je hebt het gevoel dat je maar wat aanrommelt en niet veel verder komt. Allemaal redenen om eens te kijken of je jouw gedrag zo kunt veranderen dat je een positieve wending kunt geven aan je werksituatie.

Groei en ontwikkeling

Je kunt ook werken aan je persoonlijke effectiviteit als je niet tegen specifieke problemen aanloopt. Juist door stil te staan bij waar je staat in je werk en welke kant je graag op zou willen, voorkom je dat je uitgekeken raakt op je werk. Je blijven ontwikkelen zorgt er ook voor dat je eerder kansen ziet en ze bovendien beter weet te benutten.

Hogere productiviteit en betrokkenheid

Ook de apotheek heeft belang bij de persoonlijke groei van medewerkers. Immers, organisaties die investeren in de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, plukken daar vaak direct de vruchten van. Investeren in personeel betekent meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Werkplezier bevordert de samenwerking en zorgt voor meer betrokkenheid bij de organisatie.