Jouw leerproces

Groei en ontwikkeling betekenen ‘veranderen’. En veranderen betekent leren. Om een goed leerproces te doorlopen heb je tijd nodig. Tijd om je dat andere gedrag eigen te maken. Tijd om hulp erbij te vragen. En tijd om terug te kijken en te reflecteren.

Naast tijd zijn scholing, training en oefening belangrijk. Dat kun je doen door een cursus of opleiding te volgen. Maar ook in de praktijk gaat je leerproces door. Er is immers altijd ruimte om verder te groeien en te oefenen met nieuw gedrag.

Kennis opdoen

Om te veranderen heb je nieuwe kennis nodig. Wil je je bijvoorbeeld specialiseren, nieuwe taken oppakken of een andere rol op je nemen, dan is daar kennis voor nodig. Je zult je deze theoretische kennis eigen moeten maken om verder te komen.

Oefenen

Vervolgens moet je gaan leren hoe je de nieuwe kennis ook daadwerkelijk kunt toepassen. Je gaat oefenen. Bij oefenen is het belangrijk dat je ruimte hebt om zaken uit te proberen, fouten te maken en daarvan te leren. Denk ook na wat je nodig hebt om te oefenen en wie jou hierbij zou kunnen helpen.

Bedenk: leren gaat het beste in kleine stappen. Vraag gerust om hulp en feedback, maar geef duidelijk aan als je je overvraagd voelt, want dan kom je niet verder.

Reflecteren

Reflecteren betekent terugkijken op je handelen en daar lering uit trekken zodat je jezelf kunt verbeteren.

Stel jezelf de vragen:

  1. Op welke situatie wil ik reflecteren?
  2. Hoe heb ik gehandeld in die situatie?
  3. Waar was mijn handelen effectief en waar niet?
  4. Wat zou ik anders kunnen doen?
  5. Waar ga ik mee oefenen?

Leer van elkaar

Bij gedragsverandering is leren van elkaar ongelooflijk belangrijk. Je leert het meest als je kijkt naar elkaars kwaliteiten. Zie jij wat een collega goed kan, dan kun jij daar zelf van leren door te kijken of jij daar wat van kunt overnemen.

Benoem jij de kwaliteit van je collega, dan stimuleer je je collega bovendien om die kwaliteit meer in te zetten.

Succes komt niet vanzelf

Wil je iets bereiken, dan zul je je daarvoor moeten inspannen. Het vraagt om gerichte en bewuste aandacht. Soms lijkt het alsof succes anderen maar gewoon komt aanwaaien. Maar dat is zelden het geval. De meeste mensen hebben hard moeten werken om succes te behalen. Als je dat doorziet, dan kan het succes van een ander heel inspirerend zijn.

Doorzetten

Ontwikkelen en groeien gaat met vallen en opstaan. Ook succesvolle mensen hebben vaak hard moeten vechten om dat succes te bereiken. Tegenslag hoort erbij en soms leer je daar nog het meeste van! Hieronder in de video zie je hoe Ali B. deze levensles overdraagt aan Jilles.