Hoe maak jij je eigen kernkwadrant?

Een kernkwadrant kan je veel inzicht bieden in jouw kwaliteiten en je gedrag dat daarmee samenhangt. Het leert je waar je goed in bent, wanneer je gedrag ineffectief wordt en waar je uitdaging ligt. Bovendien geeft het je inzicht waarom je je soms ergert aan anderen en hoe je daar op een positievere manier mee om kunt gaan. Maar hoe ontdek je je kernkwaliteit en het gedrag dat ermee samenhangt?

Kernkwaliteiten 

Kernkwaliteiten kun je achterhalen door te vragen:

 • Wat waarderen anderen in mij of waarvoor krijg ik vaak complimenten?
 • Wat gaat mij heel natuurlijk af terwijl ik zie dat het voor anderen soms best lastig is?
 • Wat moedig ik anderen aan om te doen, waar stimuleer ik anderen in, of wat vind ik belangrijk bij anderen?

Valkuilen

Valkuilen zijn te achterhalen door te vragen:

 • · Wat verwijten anderen mij vaak of waardoor kom ik vaak in conflict?
 • · Wat doe ik als ik onder druk sta of gestrest ben?
 • · Welk gedrag van mijzelf praat ik goed?

Uitdagingen

Uitdagingen zijn te achterhalen door te vragen:

 • Welke kwaliteit mis ik in mijzelf?
 • Wat gaat mij moeilijk af?
 • Wat missen mensen soms bij mij?
 • Wat bewonder ik in anderen of waar ben ik jaloers op?

Allergieën

Allergieën kun je achterhalen door te vragen:

 • Welk gedrag (van anderen) vind ik heel irritant of word ik boos om?
 • Welk gedrag zou ik zelf nooit vertonen?
 • Wanneer vinden anderen dat ik er overdreven negatief op reageer?

Zo kun je je eigen kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen vinden. Je kunt dit in een kernkwadrant weergeven. Hiernaast zie je het kernkwadrant van Monique.

Monique heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze kan goed regelen en organiseren en zorgt ervoor dat zaken die lopen goed afgehandeld worden. En gaat er een keer iets mis, dan lost ze het zo snel mogelijk op. Cliënten zijn vaak blij verrast door de service die zij levert, en ook de collega’s zouden niet weten wat ze zonder Monique moesten.

Soms is het ook wel eens irritant dat Monique er zo bovenop zit. ‘Het komt echt wel goed!’ zuchten de collega’s. Of: ‘Jaahaa, het is al geregeld!’. ‘Okee, ik laat het los’, zegt Monique dan, maar ze moet er zelf ook wel om lachen. Want loslaten, dat gaat haar bijzonder slecht af. Ook heeft ze weinig begrip voor collega’s die wat losser met dingen omgaan. Vooral Rosalie moet het vaak ontgelden bij Monique. Zij is nogal nonchalant en gaat ervan uit dat ‘de dingen zichzelf wel regelen’

Startpunt

Je kunt een kernkwadrant starten vanuit je sterke punt: je kernkwaliteit.

Je kunt ook een ander startpunt nemen. Sommige mensen kunnen beter benoemen wat ze irritant of vervelend vinden bij anderen dan dat zij hun eigen goede eigenschap kunnen benoemen. Je start dan vanuit de allergie. In het voorbeeld is dat nonchalant. Als jij je ergert aan mensen die nonchalant zijn, ben je zelf waarschijnlijk het positief tegenovergestelde: verantwoordelijk.

Eigenlijk kun je vanuit elk deel van het kwadrant starten. Als je gewezen wordt op je valkuil, kun je daarover inzitten. Je kunt ook beredeneren welke kwaliteit hierachter zit en bedenken hoe je die kwaliteit beter kunt benutten. Het is maar net wat je het beste bij jezelf herkent: je kwaliteit, valkuil, uitdaging of allergie.

Voorbeelden

Op de volgende pagina vind je een aantal voorbeelden van kernkwadranten.

Hier vind je een lijst met kernkwaliteiten en de mogelijke valkuilen, allergieën en uitdagingen die daarbij horen.