De lerende apotheek


INLEIDING

Als medewerkers in de apotheek zich blijven ontwikkelen, betekent dat een win-winsituatie. Jij creëert meer mogelijkheden voor jezelf om te groeien in je werk. Voor de apotheek betekent het een hogere kwaliteit van de dienstverlening en meer slagkracht om in te spelen op veranderingen.

Formeel en informeel leren

Leren en ontwikkelen vinden niet alleen plaats in een klaslokaal of achter een computer. Ook in je dagelijks werk zijn volop mogelijkheden om te leren en je te ontwikkelen. Doordat je ervaring opdoet én doordat je leert van je collega’s.

Leren op de werkvloer wordt ook wel werkplekleren of informeelleren genoemd. Het volgen van een training of scholing wordt wel formeel leren genoemd.

Formeel en informeel leren

Zowel de mogelijkheden van formeel leren als informeel leren kun je in de apotheek optimaal benutten. Door jezelf doelen te stellen, mogelijkheden te zoeken om je talenten optimaal in te zetten en door duidelijk te zijn in wat je wilt en daar hulp bij te vragen.

Yasemin

Yasemin interesseerde zich altijd al voor make-up. Ze merkte dat in de apotheek cliënten regelmatig haar advies vroegen over huidverzorgingsproducten en dat ze hen daarmee goed kon helpen. In een gesprek met de apotheker gaf zij aan dat ze hier graag meer mee zou willen doen. De apotheker zag dit wel zitten. Yasemin volgde een aantal trainingen en regelt nu ook de inkoop van deze producten. Daarnaast praat zij af en toe het team bij over nieuwe producten. Ze heeft er veel plezier in en ook succes, de verkoop is flink gestegen.

Combinatie formeel en informeel leren

Juist de combinatie van formeel en informeel leren is heel effectief. Formeel leren brengt nieuwe kennis in de apotheek, een frisse blik van buiten. Informeel leren biedt de mogelijkheid als team met elkaar te bouwen aan een lerende cultuur. Zo kan de apotheek goed inspelen op wat er speelt in de praktijk en krijgen medewerkers de kans om zich verder te ontwikkelen.


Vraag

Als je terugkijkt naar je eigen ontwikkeling, leer je dan het meest door formeel leren of door informeel leren?