Meneer Hussainali

Value Stream Map

Een Value Stream Map maken is een methode om de waardestroom van een proces in kaart te brengen. Weet je het nog? De waardestroom is de manier waarop in een proces stap voor stap waarde wordt toegevoegd aan een product of dienst. Door deze waardestroom te analyseren wordt duidelijk welke stappen waarde toevoegen en waar verspillingen zich bevinden.

Het maken van een Value Stream Map (VSM)

Als je zelf een VSM wilt maken, kun je dat doen aan de hand van onderstaand stappenplan.

Stap 1

Stel een team samen van vier á vijf mensen met verschillende taken in het proces dat je gaat beschrijven.

Stap 2

Neem een groot vel papier en stiften.


Stap 3

Schrijf alle stappen van het proces in de juiste volgorde op het vel (post-its gebruiken is handig, dan kun je de volgorde nog aanpassen).

Stap 4

Bepaal welke stappen geen waarde toevoegen aan het proces en kleur deze vakken rood, de stappen die wel waarde toevoegen kleur je groen.

Stap 5

Bedenk manieren om de verspillingen te elimineren en het proces te verbeteren.


Stap 6

Teken het aangepaste proces en blijf het proces verbeteren.

Neem de tijd

Het maken van een VSM leidt tot veel inzichten over het huidige proces en manieren om het te verbeteren. Realiseer je wel: een goede VSM maak je niet in een uurtje, reken minstens op een dagdeel. Stel een team samen waarin alle verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn. Je kunt het proces de eerste keer het beste laten leiden door iemand met ervaring met het maken VSM’s en het herkennen van verspillingen.