5S

Herken je dat? Het printerpapier is op en je moet op zoek naar een nieuw pak. Of je kunt de etiketrollen niet vinden. Je kunt een hoop tijd besparen door te zorgen voor een geordende werkomgeving.

Wat is 5S?

Het 5S-model gebruik je om je werkplek efficiënt in te richten zodat je je kostbare tijd kunt besteden aan waarde toevoegen voor de cliënt. Door het 5S-model toe te passen voorkom je verspillingen op het gebied van voorraad en beweging. De naam 5S slaat op de vijf stappen van het model.

Stap 1: scheiden

Kijk naar je werkplek. Welke dingen zijn noodzakelijk voor het uitvoeren van het werk en welke dingen zijn overbodig? Alle overbodige dingen doe je weg. Dingen die je niet op korte termijn nodig hebt maar wel moet bewaren, berg je ergens op waar je ze makkelijk terug kunt vinden. Zo liggen ze niet in de weg tijdens het werk.

Stap 2: schikken

Als je deze stap goed uitvoert, voorkomt dat een hoop gezoek. Je gaat alle spullen een vaste en logische plek geven. Zorg dat je het makkelijkst kunt bij dingen die je het meest gebruikt.

Stap 3: schoonmaken

Iedereen vindt het fijn om een schone werkplek te hebben. Zorg dus dat er regelmatig schoongemaakt wordt.

Stap 4: standaardiseren

Met deze stap zorg je ervoor dat wat je bereikt hebt met de vorige drie stappen, de nieuwe standaard wordt. Zorg dat iedereen weet waar spullen horen te liggen en maak goede afspraken hoe jullie de werkplek achterlaten na een dag werken.

Stap 5: standhouden

Je hebt de stappen 1 tot en met 4 doorlopen. Je bent klaar met de grote schoonmaak. Het is nu belangrijk dat iedereen bezig blijft met 5S, anders versloft de boel en kun je binnenkort opnieuw beginnen. Houd elkaar dus scherp op de afspraken die jullie hebben gemaakt!

Je hebt in dit hoofdstuk gelezen over een aantal veelgebruikte Lean-technieken. Door deze in te zetten in de apotheek gaan jullie als team steeds slimmer werken en meer waarde toevoegen voor jullie cliënten. Op het volgende scherm vind je de samenvatting van het e-boek en het formulier dat je kunt gebruiken bij een wastewalk.