Flow

Als je de waardestroom in kaart hebt gebracht en de verspillingen in het proces hebt ontdekt, ga je de verspillingen zoveel mogelijk verwijderen. Er blijven zo alleen activiteiten over die waarde toevoegen. Zorg dat deze activiteiten zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Hierdoor ontstaat een proces waar producten of diensten doorheen ‘stromen’.


Je kunt de receptverwerking in de apotheek op verschillende manieren aanpakken. Je kunt het proces in verschillende stappen opdelen. En elke stap door een andere collega laten doen. Deze manier van werken noemen we werken in batch. Mensen zijn van nature geneigd werkprocessen op deze manier in te richten.


Recept afhandelen in flow

Stel je voor dat een cliënt aan de balie komt met een recept van de huisarts. Hoe verloopt het proces in dat geval? Waarschijnlijk handel je dit recept van begin tot einde zelf af. Deze manier van werken noemen we flow.


Flow vs. batch

Je zult zien dat als je in flow werkt, je recepten sneller kunt afhandelen dan als je ze in batch verwerkt. Hoewel in batch werken efficiënter lijkt, bevat deze manier van werken meer verspillingen. Daardoor verloopt het proces trager.


Vraag

Eerder heb je gelezen over de verschillende verspillingen. Pak ze er nog eens bij en denk eens aan je eigen werkproces. Werk je vooral in batch of flow? En als je in batch werkt, waar zitten dan volgens jou de verspillingen?


In de bijeenkomst gaan we een oefening doen die het principe waardestroom en het verschil tussen batch en flow duidelijk maakt. Je kunt dan zelf ervaren welke verspillingen ontstaan als je in batch werkt. En wat het voordeel is van in flow werken.