Introductie


Lean-cultuur

In een Lean-cultuur werk je elke dag aan het verbeteren van de werkprocessen, zodat je de cliënten van de apotheek nóg beter van dienst kunt zijn.

De goede dingen goed doen

Vraag jij jezelf wel eens af of je met de goede dingen bezig bent? En of je je werk wel op de beste manier aanpakt? In een Lean-cultuur zijn dat belangrijke vragen om jezelf te stellen. Zo blijf je jezelf namelijk verwonderen over je werk.Door je te verwonderen zie je mogelijkheden voor verbeteringen.

De goede dingen doen

Als je wilt weten of je de goede dingen doet, bekijk je werk dan door de ogen van de cliënt. Is de cliënt bereid te betalen voor, of te wachten op wat je aan het doen bent? Zo ja, dan ben je goed bezig. Je voegt dan namelijk waarde toe voor de cliënt.


De goede dingen goed doen

Doe je de goede dingen, dan wil je ook weten of je ze op de goede manier doet. Kijk met een kritische blik naar je eigen werkzaamheden en vraag jezelf af: ‘als ik die cliënt aan de balie was, zou ik dan tevreden zijn met dit advies?’.Of: ‘als ik mijn collega was, zou ik dan mijn werk op deze manier aangeleverd willen krijgen?’ Is het antwoord nee, neem dan het initiatief voor een verbetering.

Een frisse blik

Kritisch kijken naar werkzaamheden die je al langere tijd op dezelfde manier doet, is lastig. Je bent zo gewend aan een bepaalde werkwijze dat je niet altijd de verbetermogelijkheden ziet. Om te zorgen dat er regelmatig met andere ogen naar de werkprocessen gekeken wordt, zou je bijvoorbeeld kunnen rouleren van taken. Of eens een collega met je laten meekijken.En maak zeker gebruik van de frisse blik van een nieuwe collega.


AA aan het woord

‘Nieuwe collega’s laten we een verwonderingslijst maken. We vragen ze kritisch te kijken naar de werkzaamheden in de apotheek en veel vragen te stellen. Alles waar ze zich over verbazen, schrijven ze op de lijst. Aan het eind van de eerste maand bespreken we de lijst in het teamoverleg. Vaak kunnen we gelijk al verbeteringen doorvoeren.’