Spanningshoofdpijn

Een warme dag in de apotheek
Het is een warme dag. Het is druk in de apotheek. Je hebt slecht geslapen. Er zijn problemen met de levering van een groot aantal geneesmiddelen. Er wordt veel gemopperd. Je hebt amper tijd gehad om wat te eten of te drinken. Langzaam voel je een drukkende hoofdpijn opkomen

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn, ook wel aspecifieke of gewone hoofdpijn genoemd, is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Bijna iedereen heeft wel eens last van spanningshoofdpijn. De ernst en de frequentie kan echter per persoon erg verschillen.

Spanningshoofdpijn geeft een tweezijdige, drukkende of knellende pijn in de schedelhuid, de slapen of de nek. Vaak voelt het alsof er een strakke band om het hoofd zit. De hoofdpijn gaat vaak gepaard met een verhoogde spierspanning. Anders dan bij migraine treedt er geen misselijkheid op en wordt geen aura gezien.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 60% van de volwassenen heeft wel eens spanningshoofdpijn met klachten zo ernstig dat die het functioneren belemmeren. Bij volwassenen komt spanningshoofdpijn meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij kinderen is de verdeling tussen jongens en meisjes gelijk. De piek van het aantal mensen met ernstige hoofdpijnklachten ligt tussen 30 en 39 jaar.

Drie soorten spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt ingedeeld in 3 soorten hoofdpijn:

1. Milde spanningshoofdpijn

Minder dan 1 dag per maand hoofdpijn of niet meer dan
12 dagen per jaar.


2. Episodische of frequente spanningshoofdpijn

Tot 15 dagen per maand hoofdpijn en ten minste
3 maanden aanwezig.


3. Chronische spanningshoofdpijn

Meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn en ten minste gedurende 3 maanden aanwezig.

Hoe ontstaat het?

We spreken van spanningshoofdpijn, maar dat wil niet zeggen dat deze vorm van hoofdpijn door spanning ontstaat. (Spier)spanning kan de klachten wel verergeren. De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Er bestaan veel theorieën, maar die zijn geen van alle bewezen.

Eén van die theorieën stelt dat spanningshoofdpijn veroorzaakt wordt door een combinatie van pijn vanuit de nek en de aangezichtsspieren, met een verlaagde pijndrempel in de hersenen.

Uitlokkende factoren

Hoge bloeddruk, eerder opgelopen hoofdletsel en het vaker voorkomen van hoofdpijn in de familie zijn risicofactoren bij spanningshoofdpijn.

Vaak spelen er meerdere factoren een rol bij het ontstaan van spanningshoofdpijn. Stress, lichamelijke inspanning en vermoeidheid kunnen een rol spelen. Ook zaken als ooginspanning, een verkeerde houding of overbelasting van de kauwspieren kunnen hoofpijn uitlokken. Hormonale schommelingen en een onregelmatig leven kunnen ook leiden tot hoofdpijn.

Onderliggende aandoeningen

Soms wordt spanningshoofdpijn mede veroorzaakt door een andere aandoening, zoals:

  • bloedarmoede
  • hoge bloeddruk
  • chronische verkoudheid
  • bijholteontsteking
  • gebitsaandoeningen
  • allergie.


Deze aandoeningen kan de huisarts vrij gemakkelijk opsporen en meestal goed behandelen.