Hoofdpijn bij kinderen

Philippe (39 jaar)

“Onze zoon van 9 vertelde ons steeds vaker dat hij hoofdpijn had gehad. Meestal was dat op school. Hoewel hij wel gewoon op school bleef en de klachten niet heel ernstig leken, schrokken we er toch van. Het is nog zo’n jong kind. Misschien was er wat ernstigs aan de hand. We zijn naar de huisarts geweest met hem. Die verwees ons door naar een neuroloog. Er bleek gelukkig niets ernstigs aan de hand. Wel had hij een lichte oogafwijking. Hij heeft nu een bril en dat lijkt te helpen. Gelukkig maar, je denkt snel het ergste.”

Hoofdpijn bij kinderen

Hoofdpijn komt ook voor bij kinderen. De meest voorkomende vormen van hoofdpijn bij kinderen zijn spanningshoofdpijn en migraine. Bij kinderen is de hoofdpijn meestal minder erg dan bij volwassenen. Ook duurt de pijn minder lang en hebben zij minder lang last. Vanaf de puberteit is hoofdpijn bij kinderen vergelijkbaar met die van volwassenen.

Spanningshoofdpijn bij kinderen

Bij spanningshoofdpijn bij kinderen zit de pijn aan beide kanten van het hoofd of als een band om het hele hoofd. Soms doet ook de nek pijn.

Kinderen gaan bij hoofdpijn vaak gewoon door met hun bezigheden. Achteraf vertellen ze pas dat ze hoofdpijn hadden. Bij kinderen duurt hoofdpijn vaak een halfuur tot een paar uur, zelden een hele dag. De kinderen slapen goed, al kan het inslapen soms moeilijk zijn.

Migraine bij kinderen

Kinderen kunnen ook last hebben van migraine. Het is niet helemaal duidelijk hoe migraine ontstaat. Kinderen kunnen er aanleg voor hebben. Soms zijn er uitlokkende factoren. Zo kan een aanval soms ontstaan als het normale slaapritme is verstoord. Kinderen met migraine zullen stoppen met spelen of komen zelfs thuis van school. Soms worden ze wakker van de hoofdpijn. Ze gaan liggen, zien er slecht uit, zijn misselijk en moeten soms overgeven. Soms verdragen ze geen fel licht of hard geluid. Bij jonge kinderen kan een volledige migraineaanval tussen de 30 minuten en 2 dagen duren.

Hoofdpijn door een onderliggende aandoening

Slecht zien kan bij kinderen hoofdpijn veroorzaken. De pijn zit vooral boven de ogen en is vaak dagelijks aanwezig en wordt erger gedurende de dag. De huisarts kan het kind hierop controleren en eventueel doorverwijzen naar de oogarts of opticien.

Hoofdpijn kan echter ook in zeldzame gevallen voortkomen uit een ernstig onderliggende aandoening, zoals hersenvliesontsteking of een hersentumor.

Bel met spoed de huisarts of de huisartsenpost als:

  • het kind zonder aanleiding een snel opkomende, heftige hoofdpijn krijgt en zich erg ziek voelt;
  • het kind heftige hoofdpijn krijgt, met koorts, een pijnlijke of stijve nek, sufheid of overgeven;
  • het kind heftige hoofdpijn krijgt na een klap of val op het hoofd.

Wanneer doorverwijzen naar een arts?

In de volgende gevallen moet een kind met hoofdpijn worden doorverwezen naar de huisarts als:

  • het kind met hoofdpijn jonger is dan 6 jaar;
  • genomen maatregelen tegen hoofdpijn niet helpen;
  • het kind een zware hoofdpijn heeft die het nooit eerder heeft gehad;
  • het kind heel vaak hoofdpijn of migraine heeft;
  • als het kind met hoofdpijn het op school steeds minder goed doet.