Geneesmiddelen op recept

Bij ernstige vormen van hoofdpijn of vormen waarbij de patiƫnten worden beperkt in het dagelijks functioneren, kan de arts medicatie voorschrijven. Het kan gaan om medicatie om hoofdpijnaanvallen te bestrijden (aanvalsbehandeling) of om een onderhoudsbehandeling om hoofdpijnaanvallen te voorkomen (profylaxe).

Het is vaak een zoektocht naar middelen die helpen. Welke medicatie het beste werkt, verschilt namelijk sterk per persoon.

Cliƫnten met ernstige vormen van hoofdpijn hebben vaak een lange weg afgelegd langs verschillende specialisten en hebben al veel middelen uitgeprobeerd die vaak geen of weinig effect hebben. Helpt de medicatie wel, dan kan dat de kwaliteit van leven vaak enorm verbeteren.

Dit onderdeel vertelt je meer over de behandeling van spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en aangezichtspijn. Daarbij wordt bij de behandeling van migraine en clusterhoofdpijn onderscheid gemaakt tussen het bestrijden van hoofdpijnaanvallen en de onderhoudsbehandeling om aanvallen te voorkomen.

Ook krijg je tips voor bij de uitgifte van geneesmiddelen tegen deze vormen van hoofdpijn.