De vier fasen van migraine

Een migraineaanval bestaat uit vier fasen, die niet bij iedereen alle vier even sterk voorkomen. Tussen de aanvallen kunnen kortere of langere perioden liggen

Waarschuwingsfase of prodromale fase

Bij ongeveer een op de vijf mensen met migraine kondigt de aanval zich ruim van tevoren aan. Deze signalen noemen we prodromen. Deze ontstaan enige uren tot een dag voor de daadwerkelijke migraineaanval. Signalen zijn bijvoorbeeld erg prikkelbaar zijn, bleek zien, depressieve gevoelens, veel gapen of trek in bepaalde voedingsmiddelen.

Aurafase

Een derde van de mensen met migraine heeft migraine met aura. Zij zien lichtflitsen, golven of het zicht is verstoord. Ook kunnen tintelingen of een dof gevoel in de lippen, handen en vingers voorkomen. Daarnaast kan de cliënt krachtverlies of spraakstoornissen ervaren. Een aura ontstaat meestal geleidelijk en duurt gemiddeld tien minuten tot een uur. De verschijnselen verdwijnen wanneer de hoofdpijn komt opzetten.

Hoofdpijnfase

Ongeveer één uur na de aurafase, begint de hoofdpijnfase. In deze fase heeft de patiënt bonzende hoofdpijn. Bij veel mensen gaat dat gecombineerd met misselijkheid en braken, diarree en overgevoeligheid voor licht, geluid en geuren. Deze fase kan 4 uur duren, maar ook 3 dagen bij volwassen.

Herstelfase

De hoofdpijn neemt af. De patiënt valt vaak in slaap. Bij het wakker worden is de hoofdpijn weg of nog maar licht aanwezig. Veel mensen zijn dan nog een paar dagen snel vermoeid en licht geprikkeld. Het duurt gemiddeld 1 tot 2 dagen voor je helemaal hersteld bent van een migraineaanval.