Behandeling van spanningshoofdpijn

Herman de Man, 50 jaar, ervaring met amitriptyline tegen spanningshoofdpijn
“Ik begon met 1 week 10 mg. Na de verhoging naar 25 mg kreeg ik 3 dagen hevige hoofdpijn en nekpijn. Daarnaast had ik een zwaar hoofd, een vermoeid gevoel, en een droge mond. Nu, na enkele dagen 25 mg, heb ik het gevoel dat het wat beter wordt, maar het is nog te vroeg om dit met zekerheid te zeggen. Ik heb wel meer problemen met plassen en blaaspijn, maar als dit medicijn zorgt dat ik veel minder of totaal geen hoofdpijn meer heb straks, dan ga ik zeker door met innemen.“

Bron: www.mijnmedicijn.nl

Niet-medicamenteuze behandeling van hoofdpijn

Een arts zal als eerste stap nagaan of er onderliggende aandoeningen zijn die de hoofdpijn veroorzaken. Vervolgens wordt bekeken van welke soort hoofdpijn er sprake is en welke uitlokkende factoren spelen bij de cliënt. De cliënt kan om dit in kaart te brengen een hoofdpijndagboek invullen. In een hoofdpijndagboek houd je bij wanneer je hoofdpijn hebt, wat je toen aan het doen was en wat je hierbij dacht. Ook schrijf je op of je medicijnen ervoor innam, of je cafeïne had gebruikt en wat je zelf hebt gedaan om van de hoofdpijn af te komen.

Een voorbeeld van een hoofdpijndagboek vind je hier.


Bij vermoeden van medicatieovergebruikshoofdpijn is het advies dat de cliënt in een keer stopt met de medicatie tegen de hoofdpijn. Dit veroorzaakt eerst een verergering van de hoofdpijn (onttrekkingshoofdpijn). Het duurt ongeveer 2–3 weken voor herstel optreedt. Pas daarna start het behandelen van de spanningshoofdpijn.

Als niet-medicamenteuze behandeling wordt wel gedragstherapie ingezet. Soms wordt gekozen voor accupunctuur, hoewel de wetenschappelijke bewijslast niet heel sterk is.

Medicamenteuze behandeling

Een volgende stap is een kortdurende behandeling met een pijnstiller. De voorkeur gaat uit naar paracetamol. Tweede keus is NSAID's (acetylsalicylzuur, ibuprofen, naproxen). Deze middelen hebben een vergelijkbare werkzaamheid maar geven meer interacties en bijwerkingen.

Langdurig gebruik van zowel paracetamol als NSAID’s kunnen medicatieovergebruikshoofdpijn veroorzaken. Daarom wordt bij cliënten met chronische hoofdpijn naar alternatieven gekeken.

Amitriptyline

Amitriptyline is een antidepressivum. Amitriptyline wordt weleens gebruikt bij chronische spanningshoofdpijn. Amitriptyline remt lichaamseigen stoffen af die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van hoofdpijn. Artsen schrijven het voor als paracetamol en de verschillende NSAID’s in maximale doseringen niet voldoende hebben geholpen.

Het is niet precies bekend hoe amitriptyline werkt bij spanningshoofdpijn. Mogelijk beïnvloedt het de verwerking van pijnsignalen door de hersenen. Het middel is niet bij iedereen werkzaam.

Uitgifte van amitriptyline

  • Het effect van amitriptyline is direct merkbaar. Pas na 2-6 weken is de werkzaamheid optimaal. Patiënten moeten dus volhouden. Benadruk dat zij na de eerste uitgifte terug kunnen komen voor een herhaalrecept!
  • Gebruik van amitriptyline kan de rijvaardigheid beïnvloeden.
  • Bijwerkingen zijn anticholinerge effecten, droge mond, misselijkheid, obstipatie, hoge bloeddruk, gewichtstoename en slaperigheid en duizeligheid. Ook een verstopte neus, overmatige transpiratie en agressie komen voor.
  • In combinatie met gebruik van andere medicijnen tegen depressie (bupropion, citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline) kunnen bijwerkingen worden versterkt.
  • Alcohol en drugs kunnen de versuffende werking versterken.
  • De medicatie moet langzaam worden afgebouwd.