Sturing geven

Structuur, inhoud en relatie zijn de drie componenten waaruit het farmaceutisch gesprek is opgebouwd. Waar besteed je nu de meeste tijd aan?In elk gesprek houd je deze drie elementen in het oog. Echter, waar het accent ligt en wat op dat moment het meeste aandacht vraagt, hangt af van de situatie en van de cliënt die je voor je hebt.

Situatie 1


Er komt een cliënt de apotheek binnen. Ze vraagt om een neusspray. Je vraagt haar waarvoor het precies is. Ze begint met praten en houdt niet meer op. Je kunt er nog nauwelijks tussenkomen. Bovendien gaat het alle kanten op. Van een vroegere longontsteking naar een oud-oom die verslaafd was aan neusspray.


Waar zou jij nu vooral op sturen: structuur, inhoud of relatie?

Situatie 2


Een man komt met zijn kind in de buggy de apotheek binnen voor antibiotica. Het kind ziet er ziek uit en is huilerig. De man wil zo snel mogelijk zijn kind in bed stoppen, dat merk je aan alles.

Waar zou jij nu vooral op sturen: structuur, inhoud of relatie?

Situatie 3


Een meisje van 16 komt voor het eerst de pil halen. Je ziet aan alles dat ze zich erg opgelaten voelt.Waar zou jij nu vooral op sturen: structuur, inhoud of relatie?