Wetten, regels en richtlijnen

Het is belangrijk dat je als apothekersassistent weet dat er een aantal wetten, regels en richtlijnen is waar je je aan moet houden. Saai? Zeker. Maar ze zijn wel belangrijk: ze zorgen dat de apotheek verantwoorde zorg levert van hoge kwaliteit. Je hoeft ze echt niet allemaal te kennen, maar we stippen hier kort de belangrijkste wetten, regels en richtlijnen aan waar jij in de dagelijkse praktijk mee te maken krijgt.

De geneesmiddelenwet

De Opiumwet

Klachtrecht

Zorgverzekeringswet

KNMP-richtlijnen

Om hoge kwaliteit te waarborgen, zijn er naast wetten ook richtlijnen die aangeven hoe je in de dagelijkse praktijk van de apotheek omgaat met verschillende taken en verantwoord kunt handelen. Deze KNMP-richtlijnen spelen een belangrijke rol in het kwaliteitszorgsysteem in de apotheek.

Kwaliteit waarborgen

Apotheken werken voortdurend aan het verbeteren van de kwaliteit van hun zorg- en dienstverlening. Dat gebeurt op verschillende manieren. Via nascholing bijvoorbeeld. Maar ook door regelmatig een patiƫntervaringsonderzoek te houden onder cliƫnten. Zo werkt een apotheek aan de verbetering van haar service.