Preferentiebeleid en medicijntekorten

In de apotheek wordt veel gepraat over het preferentiebeleid of voorkeursbeleid. Ook medicatietekorten worden een steeds groter probleem. Wat zit hierachter?

Wat is preferentiebeleid of voorkeursbeleid?

Het preferentiebeleid houdt in, dat de zorgverzekeraar maar één merk van hetzelfde medicijn vergoedt. De verzekeraar kiest het merk van de fabrikant die het medicijn het goedkoopst aanbiedt. Dit merk is dan het ‘preferente’ medicijn. Dat betekent medicijn van voorkeur. Zo wordt flink bespaard op de kosten.

Wanneer is een medicijn hetzelfde?

De zorgverzekeraar kiest dus maar één soort van hetzelfde medicijn dat wordt vergoed. Maar wanneer is een medicijn ‘hetzelfde’? Een medicijn is hetzelfde als het net zo werkt, maar van een andere fabriek of leverancier komt.

Om te kunnen zeggen dat de medicatie hetzelfde is, moet het dezelfde werkzame stof bevatten in dezelfde sterkte. Ook moet het in dezelfde toedieningsvorm zijn als het originele medicijn. Een pil kan dus niet zomaar vervangen worden door een drankje. Ook de veiligheid en kwaliteit moeten hetzelfde zijn.

De hulpstoffen, dus de stoffen die nodig zijn om de werkzame stof in een bepaalde vorm te krijgen, kunnen wel verschillen.

Generieke namen en merknamen

Bij de apotheek kun je een doosje ibuprofen kopen, maar ook een doosje Advil®, Brufen® of Nurofen®. De werkzame stof in al deze vier geneesmiddelen is ibuprofen. Deze stofnaam wordt ook wel de generieke naam genoemd. De merknaam wordt door de fabrikant aan het geneesmiddel gegeven. Dat is dan bijvoorbeeld Advil®, Brufen® of Nurofen®.

De merknaam van de geneesmiddelen schrijven we met een hoofdletter en een ®symbool. Dat betekent dat het merk is geregistreerd. De werkzame stof schrijf je met een kleine letter en zonder ®. Middelen die geen merknaam hebben, noemen we generieke middelen. Generieke medicijnen zijn meestal het goedkoopst. Dit zijn dan ook vaak de voorkeursmiddelen, maar niet altijd.


Medicijntekorten

Door het voorkeursbeleid zijn geneesmiddelen in Nederland veel goedkoper geworden dan in andere landen. Daarnaast worden medicijnen steeds vaker in grotere partijen bij grote fabrikanten in bijvoorbeeld China of India besteld. Die landen kunnen goedkoop produceren. Gaat er iets mis bij een van deze fabrikanten, dan ontstaan er al snel tekorten. Bovendien gaat het vaak om fabrikanten die leveren aan veel landen. De fabrikant zal eerder leveren aan landen die meer betalen. Door het preferentiebeleid zijn de prijzen in Nederland erg laag.

Video over het preferentiebeleid

In deze video zie je welke problemen het de apotheek oplevert als er medicijntekorten zijn.


Om over na te denken

  • Weet jij goed hoe je om moet gaan met cliënten die vragen stellen over het voorkeursbeleid, over vergoedingen door de verzekering of over medicijntekorten?
  • Bespreek jij het in de apotheek als je te maken krijgt met cliënten die problemen hebben met het voorkeursbeleid? Wanneer wel en wanneer niet?