Niet-gebruikte medicatie inleveren in de apotheek

Het komt regelmatig voor dat cliënten moeten stoppen met het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, dat middelen beschadigen of over datum raken. De oude, niet-gebruikte medicijnen kan de cliënt dan aan jou meegeven. Ook gebruikte naalden van bijvoorbeeld insulinespuiten kunnen ze aan jou meegeven. Waar moet je dan op letten?

Als je oude geneesmiddelen en hulpmiddelen meeneemt, moeten deze goed verpakt zijn. Er kunnen namelijk gevaarlijke stoffen of gebruikte naalden bij zitten.

Naalden

Gebruikte naalden moeten veilig en prikvrij in een afgesloten naaldencontainer worden verpakt. Als je je aan een gebruikte naald prikt, kun je namelijk hiv of hepatitis B oplopen. Je kunt cliënten vertellen dat de apotheek containers kan leveren voor het verpakken van naalden of medicatie. Rijd je met de auto, neem dan een aantal containers mee, zodat je een nieuwe kunt leveren op het moment dat je een volle container meekrijgt.

Risicovolle stoffen

Medicijnen met risico voor de gezondheid kun je herkennen aan de sticker ‘risicovolle stof’. Wees daar extra voorzichtig mee.

Hoe moeten oude medicijnen verpakt worden?

  • Doosjes: alleen de strips. De kartonnen doosjes kunnen bij het oud papier.
  • Flesjes en tubes: verwijder de adresetiketten. Andersmoet iemand in de apotheek de adresetiketten van de doosjes halen voordat deze bij het geneesmiddelenafval mogen. Er mogen namelijk absoluut geen adresetiketten bij het geneesmiddelenafval vanwege de privacy.
  • Gebruikte naalden moeten altijd in een afgesloten naaldencontainer.

Stimuleer cliënten oude geneesmiddelen aan jou mee te geven. Dat is beter voor het milieu!